Лидерът на Слуга на народа Давид Арахамия съобщи, че Върховната Рада

...
Лидерът на Слуга на народа Давид Арахамия съобщи, че Върховната Рада
Коментари Харесай

Киев си иска от Европа мъжете, напуснали незаконно Украйна

Лидерът на " Слуга на народа " Давид Арахамия заяви, че Върховната Рада разработва механизъм, който ще разреши екстрадицията от Европейски Съюз на млади мъже, годни за военна работа

Полша е почнала да екстрадира в Украйна украински мъже, които са напуснали страната нелегално, заяви варшавският " Жечпосполита ". Екстрадицията се взема решение от съдилищата и се прави по искане на украинската прокуратура. Полша и други страни от Европейски Съюз може да бъдат залети от украински претенции за връщането в Украйна на мъжете на мобилизационна възраст, напуснали страната си благодарение на подкупи, добавя изданието.

През предходната седмица водачът на ръководещата секта " Слуга на народа " Давид Арахамия разгласи, че Върховната Рада, Народното събрание, се е заел с създаването на механизъм, който ще разреши изпращането на претенции за изгонване на украински мъже на наборна възраст, напуснали страната по време на военното състояние с подправени документи. Те ще бъдат привличани към наказателна отговорност дружно с представителите на военните окръжия, които са получили подкупи за подправяне на разрешенията за пътешестване в чужбина.

По директното разпореждане на президента Володимир Зеленски всички медицински документи за установяване на наборниците като негодни за военна работа, издадени от военно-медицинските комисии след 24 февруари 2022 година ще бъдат тествани.

Според данни на Граничната стража на Полша, предоставени по искане на " Жечпостполита " от 24 февруари 2022 година до 31 август в Полша са влезнали 2,87 милиона мъже от Украйна Украйна на възраст от 18 до 60 години, назад са се върнали 2,8 милиона. Възможно е някои да са влизали и излизали по няколко пъти, само че по този начин или другояче в разликата сред двете числа се губят близо 80 хиляди мъже на мобилизационна възраст. Според лейтенант Анна Михалска, представител на граничните управляващи тези украинци по принцип подлежат на готовност в страната си, а какъв брой от тях фактически са годни или негодни за военна работа не е известно.

„ Това е значим брой за Украйна, тъй като тези хора могат да бъдат мобилизирани и да усилят редиците на нашите въоръжени сили, като по този метод укрепят нашата защита и сигурност “, споделя Федир Вениславски от Комисията по национална сигурност, защита и разузнаване на Върховната рада на Украйна. Той не изключва въз основа на възбудени наказателни производства украинската прокуратура да стартира да преследва свои жители в чужбина. Някои от тях са избягали незаконно посредством така наречен зелена граница, а на Днепър постоянно задържат медиатори, участващи в канали за прекачване на бегълци от войната.

За да си върне тези мъже, годни да държат пушка, Украйна би трябвало да издаде интернационална заповед за арест за всеки от тях персонално. " Ако задържим подобен чужденец, да вземем за пример за елементарна инспекция на пътя, нашата система KSIP (Национална полицейска осведомителна система, б. р.) ще покаже, че това е лице, което се преследва от прокуратурата на Украйна, тъй като там са вкарани данните на Интерпол. Задържаме такова лице и уведомяваме прокуратурата. Дали то ще бъде екстрадирано или не взема решение полски съд, разяснява контрольор Мариуш Чарка, представител на националната полиция на Полша.

Според информацията, получена от " Жечпосполита " от Граничната стража Варшава към този момент е почнала ектрадицията на украинци, които са уредници на канали за извеждане на боеспособни мъже от Украйна. За отклоняване от военна работа украинският Наказателен кодекс планува до 5 години затвор.

На 30 август президентът Володимир Зеленски сподели, че на съвещание на Съвета за национална сигурност и защита е взето решение за образуване на повсеместен обзор на валидността на решенията на военномедицинските комисии за неработоспособност и неприспособимост за военна работа, които са издадени след  24 февруари 2022 година и е допустимо да са свързани с корупционни нарушавания. Проверката ще отнеме няколко месеца.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР